23 Şubat 2011 Çarşamba

Resimli Şarap Ansiklopedisi

MALZEMELER:

5 litrelik pet şişe için  4 kilo portakal,1,5 kg.toz şeker,1 tatlı kaşığı kuru maya



           Önce portakalları sıkıyoruz.Burada önemli olan sıkma işlemini ayıkken yapıp elimizi alete kaptırmamak.Sonra portakalları iki üstten bi alttan pardon o başka bir tarifti :)






           Portakal sularını pet şişeye dolduruyoruz.(biz 8 lt.lik cam kavanoz da yaptık, kolaylık olsun diye pet şişe olarak tarif ediyorum) 2 litre iyi suyun içinde şekeri eritiyor ve portakal suyunun üzerine ilave ediyoruz.Üzerinde 2  parmak boşluk kalana kadar su eklemeye devam ediyoruz.





           Bizim tesislerimiz modern olduğu için şeker yoğunluğunu ölçmede "hidrometre" kullandık.(bkz. parmağımın ucu) Hidrometre kullanırsanız ölçek 1100'ü gösterene kadar şeker ekliyorsunuz.




         Son olarak 1 tatlı kaşığı mayayı ekliyor ve pet şişenin ağzında kalan boşluğa bir serum veya akvaryum hortumunun ucunu koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatıyoruz.Küçük bir pet şişeye su dolduruyor ve hortumun diğer ucunu bu suya daldırıyoruz.







          Böylece portakal suyunda mayalanma sonucu oluşan gazlar dışarı çıkabilirken içeri hava girişi olmuyor.Hava girişi olursa 5 litre portakal sirkeniz olur,bilmem artık nerde kullanırsınız.Bu işlemi yaparken Tarık arkadaşım gibi gravat da takarsanız mayalanma daha başarılı oluyor .










           Hazırladığımız düzeneği oda sıcaklığında ve karanlık bir yere koyuyoruz.2 gün sonra gaz çıkışı başlıyor.Gaz çıkışı durduğunda portakal suyunun dibinde bir tortu oluşuyor.Bu tortu suya karışmayacak biçimde portakal suyu yavaşça eğilerek başka bir kaba  boşaltılır.Dibinde kalan tortulu kısım atılır,pet şişe temizlenir ve portakal suyu geri konarak düzenek tekrar kurulur.

          Gene hafif düzeyde gaz çıkışı olacaktır.Gaz çıkışı kesildiğinde aynı şekilde tortu atma işlemi yapılır tekrar düzenek kurulur.

          Üçüncü kez tortu atma işleminden sonra şişelere doldurulup ağzı kapatılır.Yaklaşık 25-30 gün sonra içilmeye başlanır.Soğuk içilmesini tavsiye ediyoruz.

         Afiyetle olsun, keyifle olsun, hepberaber olsun...

5 yorum:

  1. vaaay be! müthiş tarif! işlemin kendinden çok tarifin diline bayıldım :))) Yaptığında haberim olsun,gelip içeceğim... Çok zahmetli.

    YanıtlaSil
  2. aramızdaki diyaloglara yaptigin gondermelere ve yazinin geneline bayildim. Bi tanesin....

    YanıtlaSil
  3. ene şu üç kere eğip sağma olayı olmasa yapmıştım :D

    YanıtlaSil
  4. Sorular :)
    1. Hidrometre olayını anlamadım hocam.
    O bir derece gibi bir şişenin icine sokulan bir şey midir?
    Eger oyleyse neden direk cam şişenin içine degil de ayrı uzun bir kapın icindeki numunelik portakal suyuna daldırdınız?

    2.CXam şişenin agzını hava almayacak sekilde kapatmak icin ek bir aparat bulunndugunu goruyoruım. NEdir kardesim o? hani beyaz, ekstra mini bir kapagı var ve o kapak tam oalrka serum borusunun gececegi kadar bir delike mi sahip?

    3. Tortu arındırdıktan sonra cam siseyi iyi suyla mı yıkıyoruz?
    4. Gravat ne renk olmalı? :)
    5. Gömlek üzerine degil de tshirt üzerine takılmış bir kravat işe yarar mı?

    YanıtlaSil
  5. hava meselesi beni geriyor yua
    bir nesneye nasıl hava aldıurılmaz
    hava bu arsızdır her yere girer kardesim :)

    YanıtlaSil